SEO ve Backlink İlişki Hatası

SEO ve Backlink İlişki Hatası

Google, web yayıncılarının Backlink ile ilgili algoritmaların da ekli olan kuramları öğrendiğinden bu yana backlink olgusuna yaklaşımı oldukça kuşkucu oldu. Öylede olması gerekiyordu. Fakat; hala SEO’nun temelinin backlink olduğunda iddaalı olan bazı SEO firmaları olduğunu görüyoruz. Bu firmaların maalesef izledikleri yol hatalı görünmektedir. Birileri gelip size SEO ile ilgili backlink kavramından bahsediyorsa emin olun ki siteniz ciddi zararlar verecek bir karar aşamasındasınız. Hem de maalesef bu çalışmaların geri dönüşü görünmüyor.

Bir Tecrübe

Bundan yaklaşık 5 yıl önce yani 2010 yıllarında çok sevdiğim bir dostum, yeni açtığı firmaya İnternet üzerinden müşteri çekmek istediğini belirtti. Bu konuda beraber çalışmak, sitenin projelendirmesini bana bırakmak istediğini söyledi. Uzun yıllardır tanıdığım bu dostumu kıramadım. Normal şartlarda o dönemlerde SEO işleri almamakta ve gelen teklifleri geri çevirmekteydim.

backlink

Çalışmalara başladık, kelimesi aratılma hacmine sahip yüzlerce firmanın ilk sayfa hayalini süslüyordu. Siteyi elimize aldık, sayfaları optimize ettim. İçerisine testler ekledik, görselleri yeniledik. Arayüzü geliştirip, sektörde insanların işine yarayacak dokümanları tek tek ekledik. İnsanlara araştırma yaptıkları alanla alakalı tüm hizmetleri sunmaya çalıştık ve hiç bir ziyaretçinin 1 saniyesini bile ziyan etmemeye çalıştık. Stratejik olarak çok geniş bir alana sahip olmayan sektör olsa da biz SEO çalışma kurgumuz da yelpazemizi geniş tuttuk.

Başarı elbette geldi. Backlinkle felan alakalı değildi, kaliteli bir SEO ile alakalıydı. 2. sıradaydı ve sırasıda gayet iyiydi. İlk sıra hedefi elbette güzeldi fakat ilk sıra için tüm başarı şartı gereklidir. Yani realite başarıda, realite tanıtımda SEO demekti. Ben ilk sıra için zaman lazım olduğunu beklediği zaman ve kalitesini bozmadığı taktirde ilk sıranın geleceğini belirttim. Güzel bir belirtme ile belirttim.

6 aylık süreçte satış rakamları %400 artmıştı. Her şey yolunda bir çok yeni çalışan almıştı. Telefon gerçekten susmuyordu. Hem SEO kanadında hem Google Ads kanadında işler yolundaydı. Fakat arkadaş ilk sıra için gerçekten inatçılık yaptı. O dönem piyasada gezinen önemli bir SEO firması ile anlaştı. SEO firması hemen bir çok backlink aldı. Bloglar, forumlar, internet siteleri; yüzlerce, binlerce sayfadan link aldı. Kısa sürede sitesi aramalardan çıkartıldı.

Önemli : Backlinkten bahseden SEO firmasından uzak durmanız sizin için daha iyi sonuç olacaktır.

Elbette SEO firması ile anlaşmasını bozdu. Ne yapılması ile ilgili soru sorduğunda söylediğim tek şey “yapılacak fazla bir hamlenin” olmadığıydı. Sürecin doğalı bozulmuş ve maalesef ciddi hatalar yapılmıştı. Kaybedilen imaj tekrar kolay maalesef Google’nin gözünde kazanılmıyor. Link işi çok kafaya takılacak bir husus değil. Elbette biz bu sayfalara eklediğimiz çok değerli içerik, doküman, uygulama ve eklentileri olabildiğince kendimizce tanıtımlarını yapıyoruz. Yapıyoruz ki insanlar bu uygulamalardan, bu çalışmalardan haberdar olsun.

Tüm mesele burada saklı. Backlink hususunda yaşadığım bu küçük anıyı da burada Türk SEM blogumuz da paylaşalım istedim. Sizde kendi firmanıza SEO düşünüyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz. Eğer SEO konusuna oldukça uzak bir durumdaysanız “SEO Nedir” makalemize de göz atabilirsiniz.

Tahir DİNÇ
Türk Sem

Related Posts
Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *