Grup Çalışmasının Uluslararası Başarıya Etkisi

Grup Çalışmasının Uluslararası Başarıya Etkisi

Bundan çok değil 50 yıl önce bireysel başarının ön planda olduğu dünya ticaret düzeni vardı. Doğru proje ve doğru iş modeli ile başarı yı getirebiliyordu. Fakat; artık başarının başlangıç stili değişti. Bireysel başlangıç stilinden daha çok grup çalışmalı başlangıç esasının ön planda olduğu bir dönemden bahsediyorum.

  • Web ve Dijital Varlık

Web konusunda bile bir birinden bağımsız alanlar mevcut. Bunların bir kısmını ücretli şekilde yaptırabilirken bir kısmını ise direk iş ortaklarından birinin yapması gerekir. Yazılım ve Tasarım konusunu ücretli halledebilirsiniz. Fakat; SEO ve Google Ads konusu daimi ilgi isteyen kadroda birinin sorumluluk alması gereken konulardandır. Aynı şekilde Sosyal Medya Reklamcılığı ile Google Ads reklamcılığının bir birine göre ayrımları vardır. Google Ads daha çok mantık ve istatistik bilimleri gerektirirken, sosyal medya reklamcılığı creative zeka türevi gerektirir.

  • Donanımlı İyi Bir Yönetici

Yönetici vasfındaki birinin her iş dalından bir miktar anlaması gereklidir. Örneğin bir otel müdürü olabilmek için mutfakta, call centerda, ön büroda ve diğer bölümlerde çalışması gerekir. Ancak her bölüm hakkında bir birikiminiz varsa otel müdürü olabilirsiniz ya da başarılı bir otel müdürü olabilirsiniz.

  • Muhasebe Konuları

Bir işe girmeden önce boş kağıda toplam o iş için ayırdığınız bütçeyi ve yaptığınız işle alakalı hedef kitlenizi yazınız. Hedef kitlenize göre iş modelinizi geliştirip, bütçenizi yönetin. Doğru iş modellerinde başlangıçlarda ilk yıl yatırımınıza karşılık bir gelir hedefi beklemeyin. 2. yılınızda gelecek geliri bekleyin. Nitekim tüm gelirinize birde risk yönetimi bedeli koymayı unutmayın. Risk bedeli bir çok ülkede %3-4 civarı iken Türkiye’de %12 civarı olduğunu unutmayın. Yani alış maliyeti 100 TL olan ürüne işletme giderinin ve diğer giderlerin yanında risk yönetim bedeli de ekleyin. Aksi taktirde risk durumlarında çaresiz kalabilirsiniz. Bu konularla alakalı olarak devamlı sistemi yönetecek birine ihtiyaç duyduğunuzu bilmelisiniz.

Birlikten Güç Doğar

İstanbul ‘dan Aksaray’a daimi süreçte bir git geller içeren seri içerisindeyim. Bazen küçük bir şehirde yaşamanında avantajları bulunuyor. Bu da anlık olarak bir anda o şehirdeki tüm ticari işletmelere ulaşabilmektir. Bu ulaşımın oldukça keyifli bir yanı var ki ortak hareket edebilmek. Aksaray’da hizmet veren tüm firmaları toplayıp, sattıkları ve ürettikleri ürünlerin listelendiği tamamen varsayıyorum aTicaret gibi bir oluşum oluşturup Türkiye ve global anlamda ulaşım sağlanabilir.

Tabi böylesine kapsamlı bir işlem için Aksaray’da ancak Aksaray Belediyesi böyle bir sorumluluğa girişebilir. Ürün ve Firmaların eklendiği ilgili çalışmada yapılacak bir SEO hamlesi tüm Aksaray esnafına katkı sağlayacaktır. Örneğin; aTicaret bünyesindeki firmaların listelendiği “Metal Saç Boru” kelimesinde bir sayfada o alanda hizmet veren firmalara kolay ulaşım imkanı ve ürün listeleme imkanı verildiğinde yeni müşterilere ulaştırılabilir. İlgili oluşuma firma eklemek ücretsiz iken tek şart Aksaray sınırları içerisinde hizmet veriyor olması koşulu sunulabilir.

İstanbul’da iken bir çok bakanımıza ait basın toplantılarına davet edilirken Aksaray’da henüz böyle bir devlet kurumundan girişimle karşılaşmadım. Nitekim Türk SEM, 2015 yılı 3. çeyreğinde Google 1. si olarak önemli başarılara imza atmış bir kurum. 1 buçuk yıldır yaşadığımız şehir Aksaray’da yapılacak yüzlerce şeyi görüp hiç birşey yapamamak insanı etkiliyor.

3 adımda ve yaklaşık 7 yılda ulusal ve uluslararası ticari ses getirilebilecek Aksaray için çok önemli şeyler yapılabilir. Fakat; bunun ön taşıyıcısı sadece Aksaray Belediyesi olacaktır.

Aksaray’dan yola çıkarak anlattığım bu veriler tüm şehir ve ilçeler için uyarlanabilir.

Related Posts
Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *