Next Computer – Steve Jobs’un Kahve Molası

Next Computer – Steve Jobs’un Kahve Molası

Steve Jobs Apple’dan ayrıldıktan sonra 1985‘te NeXT Inc. adında yeni bir şirket kurdu ve ilk ürünü olan NeXT Computer‘ı 1988‘deki bir gala etkinliğinde tanıttı. NeXT güçlü donanım ve yazılımı daha önce hiç yapılmamış şekillerde birleştirdi. İlk olarak NeXT makinesini 25 Mhz hızında çalışan Motorola 68030 işlemciye dayandırdı ve onu ilk dahili Dijital Sinyal İşlemcisi ile birleştirdi. NeXT’nin sistem yazılımı Macintosh ve en iyi PC’lere rakip olacak şekilde tasarlandı: NeXT, kaya gibi sağlam UNIX işletim sistemini kullandı ve kendi zarif, tescilli grafik kullanıcı arayüzünü dahil etti. NeXT aynı zamanda yerleşik bir 256 MB manyeto-optik depolama ortamı gönderen ilk bilgisayar şirketiydi. Yüksek çözünürlüklü ekran, dahili Ethernet, CD kalitesinde ses özelliklerinden sadece bir kaçıydı.

1990‘da NeXT Motorola 68040 üzerinde 25 MHz’de çalışan daha hızlı iş istasyonlarını tanıttı. Sevgiyle “döşeme” olarak adlandırılan NeXTstation siyah beyaz bir ekrana sahipken NeXTstation Color, 16 milyon renk paletinden 4.096 renk gösteriyordu. Cube’un yeni bir sürümü, 32 bitlik gerçek renkli bir ekran sundu.

1992 baharı, NeXT‘nin optik diskinin sonunu getirdi, ancak NeXT aynı zamanda yükseltilmiş iş istasyonlarını, 33 MHz‘de çalışan NeXTstation Turbo ve Turbo Color‘ı piyasaya sürdü. NeXT ayrıca bir renkli yazıcı ve standart bir CD-ROM sürücüsü sunmaya başladı. 

NeXT 1993 yılında yalnızca yazılım satıcısı olmak için donanım üretimini durdurdu ve NeXTSTEP’i bir işletim sistemi ve nesne yönelimli geliştirme ortamı kombinasyonu olarak sattı. Intel için NeXTstep, özel yazılımları hızla geliştirmek ve dağıtmak için büyük şirketler ve özellikle finans kurumları arasında popüler bir ürün haline geldi. 

Apple Computer, Macintosh işletim sistemini yükseltmek için kendi çabaları başarısız olduktan sonra 1996 yılında NeXT‘i satın aldı. Satıştan sonra, Steve Jobs önce danışman olarak çalışmaya başladı, ancak daha sonra CEO vekili ve ardından şirketin CEO‘su olarak atandı. NeXTSTEP, Mac OS X’in kalbi olarak yaşamaya devam ediyor.

Kaynak : https://simson.net/ref/NeXT/index.html

Related Posts
1 Comment
Silver Okan

Stev jobsun hayat hikayesine ait jobs filmi var izlemenizi tavsiye ederim filmi izleyip next computeri arastirirken yaziniza rastgeldim. O donemler icin bile adamin bilgisayarlari cok iyiymis

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *