Bir İnternet Hikayesi : Mozilla, İnternet Explorer’i Eziyor

Bir İnternet Hikayesi : Mozilla, İnternet Explorer’i Eziyor

Son zamanlarda web hikayelerini oldukça sık yazmaya başladık. Son paylaştığımız NEXT Bilgisayar Hikayesi sonrasında bir de Mozilla ile Explorer’in arasındaki o tatlı atışmayı paylaşalım istedik. Bu hikaye 1997 yılında geçti ve o dönem Amerika’da gazete kupürlerine yansıdı. Bu hikaye Microsoft’un dünya tarayıcı yarışında Netscape ile ilk atışması diyebiliriz.

Takvim yaprakları Ekim 1997’yi gösterdiğinde Internet Explorer 4 çıktı ve Microsoft büyük bir yayın partisi düzenledi. Ancak bu parti şirketin merkezi Redmond’da değil Silikon Vadisi’nde düzenlendi yani Netscape genel merkezine yakın.

Ve o gü geldi, nasıl bir parti olsa gerek! Internet Explorer geliştiricileri partide tarayıcının logosu şeklinde 3 metreye 4 metrelik dev bir sahne süsü gördüler. En son sürümün heyecanıyla olsa gerek bu sahne dekorunun rakipleri Netscape’in şirket bahçeleri için daha uygun olacağına karar verdiler.

Microsoft çalışanları, dev “e” logosunu Netscape’in Mountain View’daki artık efsanevi genel merkezine teslim etmesi için bir kamyon şoförüne sipariş verdi ve parasını ödedi. En büyük rakiplerinden bir tür “günaydın” selamı olarak ya da çocukça da olsa dostça bir şaka. Yıl olmuş 2024 ilk onu düşünen çılgın mühendis bugün İstanbul’dan Türk SEM’de senin yaptığın o çılgın şakayı yazıyoruz.

Bilgi: İnternetin gerçek hikayesi” belgeselinde anlatılan hikaye den esinlendik. Bu bölümü Archive.org’dan sizde izleyerek benim öğrendiğim şeyleri öğrenebilirsiniz.

Belgeselin yer almayan şey ise Netscape’in tepkisiydi. Gece yarısı civarında Microsoft programcıları şirketin girişinin önüne kocaman “e” harfini yerleştirdiler, biraz fotoğraf çekindiler (tabi ki e harfiyle), birkaç güzel kahkaha attılar ve oradan ayrıldılar. Bilmedikleri şey ise bazı insanların hala Netscape binasında olup İnternet Explorer mühendislerinin çocukça yaptığı şakayı izlediğiydi. Kendileri de şakacı olan Netscape çalışanları, Microsoft’un muazzam tebrik kartına hemen yanıt vermeye karar verdiler. Eski Netscaper John Francis Stracke’nin rec.humor.funny’de yazdığı gibi :

Yardım etmesi için insanları topladılar ve IE logosunu ters çevirecek şekilde devirdiler, caddeye bakan tarafına sprey boyayla “Netscape Now” yazdılar… ve ardından 2 metrelik Mozilla heykelimizi (Netscape’in Godzillaoid’i) taşıdılar ve onu IE logosunun üzerine koydular.

Bazı kişiler Microsoft’un şakalarıyla medyanın dikkatini çekmeye çalıştığını söylediler. Asıl niyetleri bu olsa da, yerel haberler ve televizyon bu hikayeyi yakaladı. Haber ajansı Reuters, eski Netscape sözcüsü Chris Holten ile röportaj yapan bir makale yayınladı:

Holten, “Dikkat çekmek için bu taktiklere başvurmak son derece çocukça görünüyor.” dedi. “Savaşı kazanıyoruz. Bu, dünyanın en büyük yazılım şirketinden(Microsoft’u kastediyor) değil, yeni bir girişimden bekleyeceğiniz bir şey.

Dünyalarının yakında nasıl değişeceğini pek bilmiyorlardı. Her ikisi de tarihin tozlu raflarına kalktı gibi duruyor. Nitekim Google Chrome tam olarak sahneyi tek başına aldı. Hem tarayıcı kullanımında hem arama motoru pazarında en yüksek pasta dilimi kendilerine ait. Microsoft birşeyi çok iyi yaptı o da işletim sistemi. Maalesef arkasına gelen argümanları tamamlayacak bir çalışmada yetersiz kaldı.

Netscape’nin DMOZ kanadından ailesinin bir parçası oldum. Her zaman benim için çok sevecen bir marka olmuştur.

Bu Yazıdan Bir İlham Çıkar mı?

Çoğu içeriğimiz ilham verse de bu içerik bir ilam verir mi bilmiyorum. Fakat; çocukça şakalar bir yazılım devi de olsan içinde barındırabiliyorsun.

Related Posts
Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *