2024’te SEO’da Neler Değişti?

2024’te SEO’da Neler Değişti?

Size uzun mu uzun bir blog içeriği oluşturmayacağım. Bildiğiniz şeyleri tekrar ısıtıp ısıtıp da vermeyeceğim. Burada 2024 yılına girerken SEO’da bazı şeyler değişti ve bu değişen algoritma yapısına beraber değinelim istiyorum.

Ayrıca yazının devamında Gemini‘ye “Gelecekte SEO’da neler değişecek” diye korkmadan sorduk. Bolca işlevsel verinin olduğu kullanılabilir bilgilerle doldurduğumuz bir değerlendirme içeriği oldu keyifle okumanız dileğiyle.

Öncelikle Türk SEM’in SEO stratejisinin kökleri şu 3 temelin karışımından oluştuğunu biliyorsunuz. Bunlar;

Bu 3 sisteminde özünde insanların maksimum faydalanma süreci yattığını daha önceki makalelerimizi takip edenler bilir. 2024 yılında değişen SEO ile beraber algoritma yapımız daha verimli sonuçlar aldığını belirtmeliyim.

SEO’da Önemli Değişim Kıssadan Hisse

Sitede bulundurma süresini artırmak için konunun milattan önceki kökenlerine inenler. Örneğin; KPSS Sonuçları haberinde KPSS tarihini anlatanlar. İşte tam olarak gereksiz muhabbetli sayfaların ömrü bitti. Burada Poco Sticking‘e siteniz maruz kalmadığı sürece içeriği kullanıcıya en hızlı şekilde ulaştıran siteler daha ön sırada yer alacak.

Artık en önemli parametre şu oldu;

  • Poco sticking olmasın
  • Siten aranılan içeriği sunsun
  • En hızlı sunan kazanır
  • Tekrar ziyaret edilsin

İşin aslı Google bu konuyu uzun bir süredir uyguluyordu. Fakat; bunu açıklama gereksinimi hissetti, çünkü; daha iyi bir İnternet olsun istiyorlar. Şöyle düşünün; dünyadaki her site ziyaretçilerin 1 saniyesini daha fazla alsa 1 milyar saniyelik İnternet kullanım miktarı düşüyor. Bu düşüşün Google toplam kazancına negatif yükü olduğu kesin. O yüzden Google kişiler hızlı şekilde siteyle işini halledip, daha fazla İnternet sitesini ziyaret etmesinin daha kazançlı olacağını hesapladığını düşünüyorum.

Sayfa ve Site Değerleri

Google her sayfa için ve her site için genel değerler oluşturuyor. Her sayfa için ayrı ayrı oluşturduğu değerler var bir de sitenin genel değeri var. Google sayfaları sitenin genel değerinden kopartıp tek başına değerlendirmiyor. Bunu neden yapmadığını bazen anlamakta zorluk çekiyorum. Belki ileri de her sayfa için ayrı ayrı bir değerleme oluşturabilir.

2024 yılına girerken site değerinin bir miktar daha sayfa değerine göre etkisinin arttığı kanısı bende oluştu. Bunun nedenini de güvenilir içerik olduğuna eminim.

Sesli Arama Optimizasyonu

İngiltere’de evlerin %54’ün de akıllı hoparlör olduğunu biliyor muydunuz? Google artık yığınla sesli soru alıyor ve bunlara cevap veriyor. SEO’da site değerinin artması ve daha yüksek kitlelere ulaşmak için içeriğimizi sesli seo için optimize etmeliyiz. İleri dönemlerde bu konuda detaylı bir içerik kaleme alabiliriz.

Cevabını Biliyor

Google’a bir soru geldiğinde kişinin hangi içeriği aradığını biliyor. Bu içerik kalıbına en doğru uyan içeriği kullanıcıya sunma eğiliminde. Peki; içeriklerimizi optimize ederken ne yapmalıyız? Basit, Gemini Google’ın beynine açılan bir kapı gibi.


Korkmadım ve Gemini’ye direk soruyu sordum.

Gelecekte SEO’da Neler Değişecek?”

Gelecekte SEO çalışmalarında beklenen bazı değişiklikler şunlardır:

Yapay Zeka ve Makine Öğreniminin Artan Önemi:

  • Arama motorları, web sitelerini ve arama sorgularını daha iyi anlamak için yapay zeka (AI) ve makine öğrenmesini (ML) daha fazla kullanacak.
  • AI ve ML, arama sonuçlarını kişiselleştirmeye ve kullanıcıların arama niyetini daha iyi tahmin etmeye yardımcı olacak.
  • SEO uzmanlarının, AI ve ML algoritmalarını nasıl etkileyebileceklerini ve bu algoritmalardan nasıl yararlanabileceklerini öğrenmeleri gerekecek.

Sesli Aramanın Önemi Arttıkça:

  • Sesli arama, arama sorgularının önemli bir kısmını oluşturacak.
  • SEO uzmanlarının, sesli arama için optimize edilmiş içerik ve web siteleri oluşturmaları gerekecek.
  • Anahtar kelime araştırması, sesli aramada kullanılan uzun kuyruklu anahtar kelimelere odaklanacak.

Kullanıcı Deneyimi (UX) Daha Önemli Hale Gelecek:

  • Arama motorları, kullanıcı deneyimini (UX) daha yüksek bir sıralama faktörü olarak değerlendirecek.
  • SEO uzmanlarının, web sitelerinin hızlı, kullanımı kolay ve mobil uyumlu olduğundan emin olmaları gerekecek.
  • İçerik, kullanıcıların ilgisini çeken ve ihtiyaç duydukları bilgileri sağlayan yüksek kalitede olacak.

Görsel Arama Aratacak:

  • Görsel arama daha yaygın hale gelecek.
  • SEO uzmanlarının, görsellerin optimize edildiğinden ve alakalı anahtar kelimelerle etiketlendiğinden emin olması gerekecek.
  • Web siteleri, görsel arama sonuçlarında daha iyi sıralamak için schema markup kullanacak.

Kişiselleştirme Artmaya Devam Edecek:

  • Arama sonuçları, kullanıcıların arama geçmişine, konumuna ve diğer kişisel bilgilerine göre özelleştirilecek.
  • SEO uzmanlarının, kişiselleştirilmiş arama sonuçlarında daha iyi sıralamak için dinamik içerik ve meta veriler kullanmaları gerekecek.

SEO Daha Karmaşık Hale Gelecek:

  • SEO, daha karmaşık ve teknik bir hale gelecek.
  • SEO uzmanlarının, en son trendler ve algoritma güncellemeleri hakkında bilgi sahibi olması gerekecek.
  • Başarılı bir SEO stratejisi oluşturmak için farklı disiplinlerden uzmanlardan oluşan bir ekip gerekebilir.

Bunlar, gelecekte SEO çalışmalarında beklenen bazı değişikliklerdir. SEO uzmanlarının, bu değişikliklere ayak uydurabilmeleri ve en son trendleri takip etmeleri önemlidir.

Ek olarak:

  • Sosyal medya sinyalleri daha önemli hale gelecek.
  • Yerel SEO daha da önem kazanacak.
  • Uzun vadeli SEO stratejileri kısa vadeli taktiklerden daha önemli hale gelecek.

SEO, sürekli değişen bir alandır. Gelecekte SEO’da başarılı olmak için, SEO uzmanlarının bu değişikliklere ayak uydurabilmeleri ve esnek olmaları önemlidir.


Gemini sizlere fikir verebilecek yegane teknolojidir. Chatgpt tam olarak SEO uzmanlarının fikir elde edebilmesi için Gemini gibi spestifike beslenme kaynağına sahip değil. Gemini sonuçta Google datasından besleniyor olabilir.

Related Posts
Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *