CMS Nedir? Dünyanın En Popüler 10 İçerik Yönetim Sistemi (CMS)

CMS Nedir? Dünyanın En Popüler 10 İçerik Yönetim Sistemi (CMS)

Statista 2024 Mart ayında “dünyanın en yaygın kullanıma sahip hazır CMS yazılımlarını” oranlarına göre listeledi. Yeni kuracağınız sitede WordPress kullanmak yerine farklı bir CMS kullanmak istiyorsanız tam olarak bu yazı sizin için. Dünyanın en yaygın hazır CMS yazılımlarını hep beraber inceleyelim.

Giriş yazımızda şunu belirtmem gerekir WordPress oldukça başarılı bir yazılım. Fakat; projenizle ile uymadığı durumlar gerçekleşebiliyor. Bu durumda kullanabileceğiniz diğer en yaygın 10 CMS’yi burada inceleyeceğiz.

CMS Nedir?

İngilizcesi : Content Management System (CMS)

İçerik yönetim sistemi olarak Türkçeleştirebileceğimiz CMS, içeriği yönetmek için kullanılan ve birden fazla katılımcının oluşturmasına, düzenlemesine ve yayınlamasına olanak tanıyan bir dijital uygulamadır. Bir CMS’deki içerik genellikle bir veritabanında depolanır ve bir web sitesi gibi bir dizi şablona dayalı bir sunum katmanı üzerinde görüntülenir.

Aşağıdakiler bir CMS’nin ortak işlevleridir:

  • İçerik oluşturma, kullanıcıların içeriği kolayca oluşturmasına ve düzenlemesine olanak tanır
  • İçerik depolama, içeriği tek bir yerde tutarlı bir şekilde depolar
  • İş akışları, içeriğin yönetilmesine yönelik izinleri yazarlar, editörler ve yöneticiler gibi rollere göre atama yapar
  • Yayınlama, yazılıma içeriğin ne zaman ve nerede yayınlanması gerektiğini söyler

Site Altyapısını Öğrenme (CMS Tespit)

Test aracımız henüz geliştirme aşamasındadır. Hata yapabileceğini unutmayın. Test belli sorguları aramaktadır ve o sorgular eşleştiğinde ilgili sonucu vermektedir. İlgili sorguları bulduğu halde ilgili CMS olmayabilir. Bu sebeple aracımızın hata yapabileceğini unutmayın.

En Yaygın CMS Yazılımları

en iyi hazır cms yazılımlar

WordPress

Matt Google’de çalışırken bir proje düşündü, yenilikçi bir CMS yazılımı. Bunu ilk açıkladığı zamanı çok iyi hatırlıyorum. O dönem için hazır CMS modasında bir tema ile yayınlanmış ve çokta bir ayrıcalığı yoktu. Yine de Matt’ın başaracağına dair inancımdan dolayı Türkçe ilk WordPress sitesini açmış ve Türkiye’de WordPress’in tanıtımı için oldukça emek harcamıştım.

WordPress İndir

Sizin için bir çok WordPress temelli önemli konuları kaleme alıyoruz. Bu konulardan bazıları şunlardır;

Shopify

2004 yılında Tobias’ın aklına bir fikir geldi; “İnternet’ten neden snowboard satmayayım ki?” Hemen Shopify’i aldı ve bir snowboard satış portalı kurdu. Eticaret için bir altyapı kurduğunda bunu herkesle paylaşmak istedi ve şu an ki bildiğimiz Shopify doğmuş oldu.

Shopify kurmak ve yönetmek için

Wix

Dünya capında 220 milyon kullanıcısı CMS vitrininde Wix’i 3. sırada konumlandırıyor. İlk zamanlarında hatırladığım kadarıyla Wix oldukça içine kapalı ve entegrasyonsuz bir CMS’ydi. 2023 yılında Wix Headless tanıttı ve diğer uygulamalarla etkileşimini artırdı. Devamlı kendilerini geliştiriyorlar ve yükselen bir trendle büyümeye devam ediyor.

Wix’ten site kur ve düzenle

Squarespace

Squarespace’i kurduğumda sadece kendim için bir site oluşturmak istedim. Bunun bir iş olacağını hiç düşünmemiştim.Anthony Casalena

Türkçe dil desteği olmadığı için çok fazla ülkemizde kullanılmıyor ve bilinmiyor. Fakat; en yaygın içerik yönetim sistemlerinden birisidir. Yapay Zekayı kullanarak zahmetsiz oldukça başarılı siteler ortaya çıkabilmektedir.

squarespace panel

Squarespace Web Sitesi Oluştur

Joomla

Öyle bir dönem vardı ki dünyanın en yaygın hazır CMS yazılımı Php Nuke’ydi ve neredeyse her yerinde bir açık vardı. Tam o dönem Joomla güvenilir altyapısı ve kullanıcı dostu sistemiyle web dünyasında ışık gibi parlamıştı. Joomla’yı Cüneyt Özbilen yakından takip ediyordu ve isim önerisi Adabox’tu. Türk Dizayn sürecimizde beraber çalıştığımız Cüneyt Özbilen ile Joomla’nın isminin Adabox olması için çok uğraşmıştık ama kabul edilmemişti.

Günümüzde Joomla gerçekten başarılı işlere imza atıyor ve yeni projenizde sağlam bir altyapı istiyorsanız Joomla bu ihtiyacınızı karşılayabilir.

Joomla Panel

Joomla Yükle

Drupal

Üniversite arkadaşları kendi sadece kendi aralarında haberleşmek istemişlerdi. Dries Buytaert üniversiteden mezun olduktan sonra bu çalışmasını damladan esinlenerek Drupal olarak yayınladı ve altyapısını herkesle paylaştı. Ne mi oldu? Dünyanın en yaygın hazır CMS yazılımları arasına girdi.

Drupal’ı yükle ve kullanmaya başla

Adobe Sistemleri

Adobe dijital dünyanın kapısını herkes için erişilebilmesini amaçladı ve tasarımcılar, yazılımlar ortaya koydukları ürünleri paylaşabilecekleri bir çalışmaya imza attılar. Poftfeyinizi paylaşabileceğiniz hatta yeni müşteriler bulabileceğiniz yegane teknolojidir. Bu çalışmalarında başında Behance geldiğini belirtebiliriz.

Behance Panel

Prestashop

“Unlock Your Commerce”

Prestashop’un ana sloganu, altyapı Shopfiy’da olduğu gibi Eticaret altyapısı sunuyor. Türkçe dil desteği olmadığı için ülkemizde çok popüler olmasa da dünyada oldukça fazla kullanılıyor. Google Alışveriş teknolojisi ile oldukça uyumlu ve WordPress eklentisi de mevcut.

Prestashop İndir ve Kur

Google Sistemleri

Google, kendi web sayfalarını yayınlamak isteyenler için oldukça işlevsel sitelere sahip. Bunlar;

Webflow

Gerçekçi konuşmak gerekirse Webflow muhteşem bir sistem ve kullanması inanılmaz kolay. Statista listeyi yayınladığında gördüğüme en çok sevdiğim sistem oldu.

Webflow Üyeliği Oluşturun

Related Posts
2 Comments
Anadolu Style

Benimde bir tavsiyem olacak ücretsiz blog açmak isteyenler medium.com üzerinden açabilirler oldukça sade ve işlevsel

Abdullah TAT

joomlayı tek geçerim, dünya çapında kullanıcı sayısı azalsa da, hiç biri joomla’nın eline su dökemez. Joomla’dan vazgeçip wordprese geçenler Joomla 5 ile tanışıp kararınızı yeniden gözden geçirin derim.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *