İngilizce Siteye SEO Nasıl Yapılır? (Küme Stratejisi)

İngilizce Siteye SEO Nasıl Yapılır? (Küme Stratejisi)

Youtube konusunda milyonlarca takipçisi bulunan Aytaç Aydın, yakın zamanda İngilizce bir web sitesi projesine başladı. Bana “İngilizce siteye Türkçe siteden destek çıksam etkisi nasıl olur?” sorusunu yöneltti. Böylesine derin bir soruyu ancak uzun bir makale ile açıklayabilirim dedim. Çünkü; çok mühim bir soruydu ve kusursuz şekilde doğru cevaplanması gerekir.

Google’nin Küme Mantığı Nedir?

Google Pagerank teknolojisini geliştirdiğinde linkler arasında değer farkı da oluşturdu. Bu ilkel küme mantığı o kadar iyiydi ki zaman sadece bu mantığı geliştirmeye yetmişti. Algoritma onlarca defa değişse de küme mantığı asla değişmedi.

Türkçe dili bir kümedir. Amerika İngilizce siteleri bir kümedir. Birleşik Krallık merkezli İngilizce siteler de bir kümedir. Bir link bir kümeden çıkıp, diğer kümeye geçerken 0,1 katsayısı ile çarpılır, yani; etkisi %90 azalır.

Türkçe Kümesi altında
– Tatil başka bir kümedir.
– Alanya başka bir küme
– Alanya 5 yıldızlı oteller başka küme.

Profesyonellik burada “Kesişim Kümelerinde” meydana geliyor. Tatil ile Gezinin kesişim kümesi vardır veya Tatil ile Teknolojinin bu kısımlarda bulunarak SEO yapmak her zaman risksiz bir çalışma meydana getirir. Yani;

Hedeflenen ve üzerinde çalışılan site : A2 X1 K5 kümesinde bir “Ümraniye’de Hastane” olsun.

Değer Kazanımı alınacak site : C3 T2 O8 kümesinde “Tuğla” sitesi olsun.

Burada profesyonellik tam anlamıyla 2 bağdaşık olmayan 2 ayrı kümenin kesişim kümesini bulabilmekte yatıyor.

  • Evlerinizin Tuğlası Sağlığınızı Etkiliyor mu?
  • Tuğla’da Kullanılan Toprağın Sağlığınıza Etkisini Biliyor musunuz?

Yani 2 farklı projede ortak kümeyi bulmaya çalışıyoruz.

Peki 2 farklı dilde?

İngilizce Sitenize Türkçe Siteden Link Almayın

Açık olmak gerekirse farklı bir dildeki projenize Türkçe sitelerden link almayın / vermeyin.

1. Neden : Yapay zeka hedef kitlenizi aldığınız linklerle de anlamaya çalışır. Türkçe sitelerden link alırsanız sizi Google.com.tr sorumluğunda bırakır. UK İngilizcesi bir siteden alırsanız Google.co.uk sorumluluğuna bırakır.

2. Neden : Tam anlamıyla ayrık kümelerde etki %90 azaldığı gibi linki “Anlamsız” olarak işaretleyip risk puanınızı artırır.

ODP’de Kümeler Arası Ayrım Özelliği

Her site düzenleme / inceleme ekranında “Bu site Birleşik Krallık” sitesi ise işaretleyin ibareli bir kutucuk olurdu. Dmoz yaygın ismiyle Google Directory, UK ve US arasındaki siteleri ayrımını yapmıştır. Bunu Google’de yapıyor ama otomatik sistemlerle.

Dikkat Edin

Sitenizi Google.co.uk ‘ta İngiltere’de getirmek istiyorsanız “Whois” bilgileriniz İngiltere menşeili olmasına özen gösterin.

Siteniz iletişim posta adresinizin İngiltere’de bir adres olduğuna emin olun.

Siteniz telefon numarası alan kodunun İngiltere tahsisli olduğuna emin olun.

Mümkünse site sunucusunun (Server) aynı ülke (hedef ülke) lokasyonun da olmasını sağlayın.


Evrensel Google İngilizce için merkez noktanız Amerika olmalıdır.

Evrensel Google’de yer almak istiyorsanız Amerika menşeiili linkler almaya çalışın. İşte o zamanda link alacağınız portalın İngiltere, Avusturya veya Hindistan gibi lokasyonlarda olmadığını Amerika merkezli olduğuna bakın.

Link alacağını portalın sadece Adres ve telefon numarasının Amerika merkezli olması yetmiyor. Site ziyaretçilerinin genel olarak Amerika’dan gelip gelmediğine bakın.

Bakınız bu süreç ciddi anlamda karışık ve maalesef en baştan yorumlanması gereken husustur. Farklı dilde bir proje en başta hata ile başladıysa toplaması çok zor olur / olacaktır.

Siz Birleşik Arap Emirliği‘nde veya Katar‘da gelmeye çalışırken buradan hiç ziyaretçi çekemeyip, Yemen‘den bir yığın ziyaret çekebilirsiniz.

Hatadan Korunmanın Yolları

Subdomain

İnternet’in temel dinamikleri bakımından subdomain farklı bir domain sayılır. İşin temelinde .uk veya .tr bir domainken co.uk subdomain com.tr subdomain mantığında işler. İnşaat firmanıza Katar’dan müşteri almak istiyorsanız

qa.example.com

Olarak Katar’a özel bir manşet, varsa Katar’da daha önce taptığınız çalışmalardan bahsedin. Katar’ı tanıdığınızı ve çalışmalarınızda ki başarıları anlatın ve güven verin. Daha sonra Katar merkezli bir haber portalından bir içerik satın alın. Sadece bu kadar yapsanız yeter. Zaman herşeyi halledecektir.

Hatalı Kullanıma Örnek

example.com.tr/ar

Hata : Bölgesel bir domain ile başka bir bölge hedeflenmesi hatadır. Com.tr Türkiye’ye özgü bir domaindir ve Katar’da bir hedef olamaz. Aynı zamanda “Ar” çok genel bir hedeflemedir. Şansa teslim etmek demektir, bir şekilde Yemen’den veya Fas’tan biri sitenize link verirse doğal sonuçlarda hedef kitlenize ulaşma sorunu yaşarsınız.


İhracat yolunda sizlere bol bol başarılar diliyorum. Ülkemiz için çalışmaya ve başarmaya, elimizden geleni yapmaya mecburuz.

Related Posts
5 Comments
Aytaç

Çok detaylı ve açıklayıcı oldu Tahircim, kalemine sağlık teşekkürler.

Tahir Dinç

Rica ederim.

kesinlikle çok faydalandım, muhteşemdi! sizi takip ediyorum ve hak ettiğiniz değeri yaşamadığınıza eminim…

Tahir Dinç

Güzel yorumunuz için teşekkür ederiz.

SEO Friendly

Tahir bey bu icerigi tamamen dogrudur. Ingilizce SEO kendi icerisinde bile bir cok oarcaya ayriliyor. Dogru bir izmamla bu sureci yonetmek cok verimli bir donusum saglar

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *