Mühendislik Öğrencilerini Başarıya Ulaştıran 10 Gerçek İpucu

Mühendislik Öğrencilerini Başarıya Ulaştıran 10 Gerçek İpucu

Mühendislik hayal gücünü kullanabileceğiniz en güçlü mesleklerden biridir. Mühendis olmak; yeni fikirleri çeşitli şekillerde keşfedip şekillendirebileceğiniz anlamına gelir. Yeni bir şey üzerinde çalışmak çoğu zaman heyecan vericidir. Ancak mühendislerin çoğu kariyerleri boyunca en iyi mühendislik becerisini elde etmek için mücadele ediyor. En iyi kapsamı elde etmek için kendinizi hazırlamanız gereken temel bir dersi unuttunuz. Üniversite öğreniminizin son halkası veya nihai kaynağı değildir ve ve devamlı daha da çok şey öğreneceksiniz, öğrenme devam eden bir gelişim sürecidir. 

Peki bir mühendislik öğrencisi olarak başarılı olmak için ne yapmalısınız? 

İşte size hayatınız boyunca yol gösterecek bazı ipuçları.

Bu içerik Türk SEM‘in kendi deneyimleri ile beraber Cambridge Üniversitesi tavsiyelerinin harmanlanması sonucu oluşturulmuştur.

İngilizce Diline Tam Hakimiyet

Öncelikle İngilizce’yi bildiğinizi düşünüyor olabilirsiniz. Burada bahsetmek istediğimiz tam olarak İngilizce dilini tam konuşuyor olabilmenizdir. Burada karşınızdaki ile diyaloga girecek ve süreci devam ettirecek olan sizsiniz. Sırtınıza çantanızı alın ve farklı ülkelerde farklı kültürde insanlarla sohbet edin.

Hedefleriniz Üzerinde Çalışın

Hedefi olmayan bir insan, omurgası olmayan bir insana benzer.

Diye başlamış Cambridge Üniversitesi yazısına bizde aynı benzetmeyi kullanıyoruz. Her zaman hırs veya hedeften ilham alacaksınız. Belirlediğiniz hedef doğrultusunda motive olmalısınız. Günlük büyüme için kısa vadeli hedeflerinizle en iyi halinize ulaşmalısınız. Uzun vadeli hedefler sizi her gün çalışmaya motive etmeye yardımcı olacaktır.

Yeni Zorluklar Arayın

Kendinize meydan okumazsanız, yeteneklerinizi ve kusurlarınızı asla kimse öğrenemez. Kariyerinizde ilerlemek için her zaman yeni ve zorlu projelerde görev almaya istekli olmalısınız. Bir öğrenci olarak şimdi bağımsız bir proje geliştirmek için en iyi zaman gibi duruyor.

Bu proje yolculuğu iş rolünüzle ilgili mümkün olan en iyi kararı vermenize yardımcı olacaktır. Farklı alanlar hakkında bilgi edinmek için kendinize meydan okumadığınız sürece, mühendislikteki temel tutkunuzun ne olduğunu tanımlayamazsınız.

Mesleki Gelişiminize Ara Vermeyin

Mezun olduktan sonra eğitiminizin bittiğini düşünmeyin. Öğrenme hiç bitmeyen bir süreç olduğunu defalarca kez duymuş olmalısınız. Daha iyi fırsatlar için her zaman yeni bilgi birikiminin peşinde koşmalısınız. Mühendislik çok geniş bir bilgi alanıdır ve her şeyi bir ömürde öğrenmek imkansızdır. Bu nedenle ilginizi çeken bir konuya karar verin ve çeşitli kaynaklardan bilgi toplayıp o alanda uzmanlaşmaya başlayın. Ayrıca çeşitli sertifika programlarına da bakmak iyi bir fikir gibi duruyor. Şuradan sertifika programlarına katılabilirsiniz.

Yenilikler Konusunda Kendinizi Güncel Tutun

Mühendislik ve yenilik birbiriyle kardeş iki farklı terimdir. Dünyanın herhangi bir yerinde birileri her zaman yeni bir teknoloji üzerinde çalışıyor. Unutmayın, ilham her yerde!

Sonuç olarak mühendislik yenilik haberlerini, akademik makaleleri takip etmelisiniz. Gelecekteki büyüme için yeni teknolojilerin ayrıntılarını ve bunların uygulanmasını takip etmelisiniz. Size takip etmeniz gereken bir kaç kişiyi paylaşayım. Şahsen Türk SEM’den Tahir Dinç olarak ben bu kişilerin tüm akademik paylaşımlarını kaçırmadan okuyorum.

Google Akademi’de benim oluşturduğum uyarı mailleri bu şekilde geliyor.

İletişim Becerilerinizi Geliştirin

Diksiyon ve iletişim becerileriniz üzerinde çalışın çünkü bunlar sizi gitmek istediğiniz yere götürecek şeylerdir. Temel ve kurumsal iletişimi geliştirmek her noktada işinize yarayacaktır. Dünyanın en iyi ve en yenilikçi fikirleri, eğer etkili bir şekilde iletilmezse asla çizim tahtasının ötesine geçemez. Günümüzde ise ekip üyeleri ile yönetim arasındaki teknik iletişimin büyük çoğunluğu yazılı iletişimin bir türü olan e-posta yoluyla gerçekleşmektedir.

Etkili mail yazma konusu da bir başka başlığımızın konusu olsun. Türk SEM SEO Haberleri uygulamamızı indirirseniz, anlık içeriklerimiz hakkında bilgi alabilirsiniz.

Hem Olumlu Hem de Olumsuz Geri Bildirimleri Kabul Edin

Büyümek için kusurlarınızı bilmeniz ve bunları düzeltmek için emek harcamanız gerekir. Olumlu değerlendirmeler çalışmanızı teşvik eder ve motive olmanıza yardımcı olurlar.

İlerlemeniz konusunda kararlı olduğunuzda olumsuz geri bildirim her zaman faydalıdır. En zayıf noktanızı tespit edip onu güçlendirmek başarınızın anahtarı olabilir. Bu geliştirmekte olduğunuz çalışma içinde geçerlidir.

Yönetim Becerileriniz Üzerinde Çalışmaya Çalışın

Mühendislik temel eğitim aldığınız sektörünüz olsa da, daha büyük bir şey başarmak istiyorsanız yönetim becerilerini geliştirmeniz oldukça önemlidir.

Bu süreç sayesinde ürün başkanı, ekip lideri veya proje yöneticisi olabilirsiniz. Yönetim becerileri aynı zamanda takım çalışmasını ve iş-yaşam dengenizi yönetmeyi öğrenmenize de yardımcı olacaktır.

Hatalarınızdan Ders Çıkartın

İster öğrenci ister profesyonel olun, hiç kimse mükemmel değildir, hata yapmak normaldir. Hatanıza odaklanmazsanız ve yeni bir şey öğrenmeye devam ederseniz geleceğinize pozitif yansıması olur.

Akıl Hocanızı Belirleyin

Üniversite günlerinde rehberlik isteyebileceğiniz en sevdiğiniz fakülte hocanıza sahip oldunuz. Peki profesyonel hayata girdikten sonra yanınızda size yol gösterecek bir mentorunuzun da olması gerekir. Bu herhangi biri olabilir; yöneticiniz, ekip lideriniz veya deneyimli iş arkadaşınız.

Türk SEM olarak bir startup geliştirdiyseniz fikrimizi almak konusunda asla çekinmeyin. Firmamız kaynaklarıyla sizin gibi gençlere severek ücretsiz yardımcı olmaya hazırdır.

Türk SEM Stajyer Çalışmalarımız Hakkında

Bildiğiniz gibi Türk SEM 2024 yılında ilk defa staj öğrenci alımına başladı. Bu konuda duyurularımızı ve çeşitli portallar üzerinden ve Üniversite duyuru ekranlarından yaptık.

Bu duyurulara ulaşmak için;

Başvurmak için ise Üniversite Staj Başvurusu formu üzerinden başvurabilirsiniz.

İşinizim Kurallarını Bilin

Teknik çözümlerde uzman olsanız bile işi öğrenmek her zaman iyi bir fikirdir. Süreç sonunda müşterilerinize hizmet vereceksiniz ve eğer memnun kalmazlarsa firmanız zarar görebilir. 

Yaptığınızın sadece teknik konularını değil tüm temel dinamiklerini yani çalıştığınız işin kurallarını öğrenin.

Related Posts
2 Comments
Harun Cetin

Tavsiyeleriniz cok yerinde olmus. Bir proje yinetici olmayi dusunen arkadaslar sektorun her alaninda ve kademesinde gorev almasi dogru olacaktir.

Tahir Dinç

Merhaba Harun Çetin,

Katkınız için teşekkürler. Proje yöneticiliği konusunda ilerlemek ve kariyer hedefleyen Mühendislik mezunu arkadaşlar her kademede görev almaları onlar için daha donanımlı sonuçlar doğuracaktır.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *