Backlink Nedir? Faydalı Mıdır?

Backlink Nedir? Faydalı Mıdır?

Google aramalarında etkisi olduğu konusunda 10 yıldır konusu geçen “backlink etkisi” konusuna kısaca değinelim, bakış açımızı sizlere aktaralım istedim. Back (Geri) – Link (Bağlantı) GeriBağlantı olarak Türkçeleştirebileceğimiz Backlink kelimesi “Web Sitenize” siteniz dışında başka site tarafından verilen linke denir. Backlink konusu Google’nin heyecan uyandıran “PageRank” teknolojisinin temelini oluşturur. Google’nin ilk temel arama listeleme mantığı da Backlink konusuna dayanmaktaydı. Temel listeleme kuramının “Bol Backlink” kavramıydı.

İlk arama listeleme mantığının “değerli içerik veren bir sayfa bol link alır” mantığı olduğunu yukarıda söylemiştik. Google’de 2005 yıllarında çok net hatırlıyorum ki tüm sistem o dönemlerde buydu. Tüm SEO mantığı da bunun üzerine kuruluydu. Temel SEO mantığımız ve çalışma iş yükümüz bunun üzerine kuruluydu. Tabi o dönemlerde Google’de çalışan bir Türk yok ve henüz filtre sistemi Google üzerinde uygulanmıyordu. Yanlış hatırlamıyorsam 2005 yılının son dönemlerinde “Sandbox” teknolojisi hayatımıza girdi. Yapay ve kalitesiz link alan siteleri buldu ve sistemden çıkarttı.

Bu affı olmayan bir bandı tüm Google sunucularından kesin bir çıkartılma durumuydu. Google, Webmasterlara göz dağı vermek istemiş ve bunu başarmıştı. Sadece Türkiye’de on binlerce site Google’de banlanmış ve 2005 yılında ilk Google filtresine yakalanan bir çok site ise hala aramalarda iyi bir konum elde edemediler.

backlink

Google’de Türkçe konuşan birileriyle beraber Türkçe İnternet daha da az çöp sitelerle karşılaşır oldu. Manuel işlemlerle beraber Google artık daha temizdi. Geçecek olan bir kaç yıl içerisinde SEO kavramı başlı başına bir iş yükü haline gelecek, iş dalı olarak yükselecekti. Çünkü; Google’de sıralamaya girmek ciddi bir kazanç noktası haline gelmişti. Backlink konusunda durum değişse de etkisi kalkmamıştı. Fakat; Google hiç bir zaman etkisinden söz etmeyecek ve aksine tehlikelerinden bahsedecekti.

Elbette Tehlikeliydi, Çünkü; Filtre Nedeniydi

Profesyonel SEO Uzmanı kavramının Google algoritmasında ki sık değişiklikler ve tek sistem kabul etmeyen yapısı sayesinde ifade dağarcığımıza girmişti. Çünkü; hali hazırda İnternet’te ki verileri okuyup, bir kaç site üzerinde çalışma yaparak SEO uzmanı olduğunu belirten bazı kişileri de görmek mümkün. Şu an için temel listeleme prensiplerinin Backlink olduğu konusuna değinmekteler. Fakat durum o şekilde değildir. Backlink yani doğal olmayan Backlink filtre nedenidir. Bizim burada oluşturmak istediğimiz şey, insanların zaten link verecekleri bir sitedir. İnsanlar sitemize link verecektir fakat bu kendi istekleriyle olacaktır.

backlink-nedir

Bir şekilde bir nedenlerden ötürü SEO Uzmanı olarak kendisini tanıtan birisiyle karşılaştığınızda size “Backlink” paketlerinden ve bilmem şu kadar siteye ekleneceğinizden bahsediyorsa hemen oradan uzaklaşın. Çünkü firmanız için dramatik bir karar alma aşamasında olabilirsiniz.

SEO konusunda yazmış olduğumuz SEO gelişim tarihçesi makalemize göz atabilirsiniz. Yıl yıl Arama Motoru Optimizasyon gelişimine Google, Yahoo, Bing, Mynet ve Dmoz açısından değindik.

Özetliyelim

Backlink doğal bir sürecin ürünü olmalıdır. Etkisi vardır, fakat; doğal olmayan ve SEO’ya yönelik yapay bir şekilde eklenen link sıkıntı doğuracaktır veya o dakika doğurmuştur. Bazı siteler “bubi tuzağıdır, o sitelere eklenmeniz ciddi sıkıntılar doğurur” o yüzden paket halinde satılan SEO anlaşmaları yapmayın. Kısaca Backlink alın fakat bunlar doğal olsun.

Related Posts
2 Comments
akif saygi

Backlin nedemektir konusunda en detayli bilgi bu kisimda desem yanlis olmaz sanirim

Demir

Backlin Gerçektende bu konu çok güzel Anlatılmış detayına kadar Herşeyini Aklımıza kazıdık 🙂 Teşekkürler

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *