Google Gemini Nedir?

Google Gemini Nedir?

Google’ın yapay zeka (AI) alanındaki çalışması şimdiye kadarki en gelişmiş büyük dil modeli (LLM) olan Gemini’yi yakında piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Arama devi Google, Gemini ile OpenAI’nin GPT-4 modelini çok modlu öğrenme, daha insan benzeri görevleri yerine getirme yeteneği ile geçmeyi ve İnsansı Yapay Zekaya bir adım daha yaklaşmayı umuyor.

Gemini‘nin performansı henüz genel kamuoyu tarafından görülmese de Google, bu yeni LLM’yi denemeleri için belirli şirketlere erişim izni verdi. 

Google Gemini Nedir?

Google’ın GPT-4’e cevabı olarak ima edilen Gemini, yapay zeka araştırmaları üzerinde çalışan bir Google yan kuruluşu ve Google Gemini’nin yaratıcısı olan Google DeepMind‘ın CEO’su ve Kurucu Ortağı Demis Hassabis‘e göre “Gemini yalnızca bir ölçek kombinasyonu değil, aynı zamanda yeniliklerin de bir birleşimidir.”

LLM kendi etkileşimli yapay zekasını oluşturmak ve doğal dil işlemenin sınırlarını daha da ileriye taşımak için DeepMind’in Flamingo ve PaLM 2 gibi önceki çok modlu modellerine dayanmaktadır. (NLP) GPT-3 modelinin 170 milyardan fazla parametreyle büyük olduğunu düşünüyorduk. Şimdi Gemini’nin bunu aşarak bugüne kadarki en büyük dil modeli haline gelmesini bekliyoruz.


Google Gemini Özellikleri

En büyük dil modeli olmasının yanı sıra, son raporlara göre sabırsızlıkla beklemeniz gereken çeşitli Google Gemini özellikleri de bulunmaktadır. Bunlardan bazıları:

• Model serisi : Hassabis, Gemini’yi ” farklı boyutlardaki bireysel modeller ” olarak düşünmemiz gerektiğini söyledi; bu yeni platformun kullanım durumuna bağlı olarak her boyuttaki göreve hizmet edebileceği anlamına gelebilir.

• Çok modlu öğrenme : Gemini’nin yapay zeka altyapısı, Google DeepMind’in önceki çok modlu modellerine ek olarak, en azından metin ve görselleri öğrenmesine ve üretmesine olanak tanıyan ” birkaç iyileştirmeye ” sahiptir.

• Problem çözme ve muhakeme : Google’ın yeni LLM’si aynı zamanda ChatGPT gibi Google Gemini rakiplerinde tipik olarak bulunan hatalı bilgileri ayıklayabilecek.

• Gerçeklik kontrolü ve hafıza : Bir araç olarak Google Arama, oluşturulan içerikte daha iyi doğruluk elde etmek için Gemini’nin yapay zeka altyapısına entegre edilmiştir. Ayrıca Gemini, verileri depolamak ve almak için “bölümsel bellek bankalarını” kullanacak ve öğrendikçe bilgi tabanını geliştirmesine ve genişletmesine olanak tanıyacak.

Bu özellikler Gemini’nin diğer yapay zeka kişisel asistanlarına ve ChatGPT ve Bard gibi uygulamalara göre performansına bir göz atmamızı sağlıyor. Daha iyi etkileşimli yapay zeka altyapısı ve daha doğru, alakalı kullanıcı sonuçları bekleyebiliriz.


Google’nin En İyi Yapay Zeka Çalışması

Google’ın yapay zeka alanındaki son gelişmeleri sürpriz olmamalı. GPT-3’ün yükselişinden önce bile Google, kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılamak için sessizce kendi yapay zeka altyapısını inşa ediyordu.

2018’de Google, kullanıcı adına telefon görüşmeleri ve restoran rezervasyonları yapabilen, ses tabanlı bir yapay zeka asistanı olan Duplex’i tanıttı. Bunun ötesinde Google, arama sorgularında doğal dil anlayışını (NLU) geliştirmek amacıyla Ekim 2019’da BERT’i de başlattı.

Google ayrıca son aylarda mevcut yüksek lisanslarını ve etkileşimli yapay zeka yeteneklerini geliştirmek için birçok adım attı:

• Arama Üretken Deneyimi (SGE) : Bu çalışma yayıncının web sitesi içeriğine trafik getirirken kullanıcı içeriğini özetleyen bir yapay zeka arama yardımcısı yaklaşımıdır .

• Google Bard : Bard soruları yanıtlamak, konu özetleri vermek ve hatta şiirler oluşturmak için bir sohbet arayüzü kullanan Google’ın konuşmaya dayalı yapay zekasıdır.

• Antropik ile Sorumlu Yapay Zeka : Google , üretken yapay zekanın daha güvenli, daha etik kullanımına yönelik misyonunu ikiye katlamak için 300 milyon dolar yatırım yaptı .

Gemini, Google’ın çabalarının zirvesi gibi görünüyor ve şirketin bugüne kadarki en büyük dil modelidir. Ölçekteki bu gelişme sadece göstermelik değil. Hassibis‘e göre hata oranını %10’dan sadece %1’e düşürdüler ki bu çok büyük bir gelişme.


İşin sonunda Web Tasarım çalışmalarımızda ve Dijital Pazarlama süreçlerimizde Open AI’ye alternatif bir yapay zeka çalışması da edinmiş olacağız. Bu sayede Dijital pazarlamada yapay zekanın rolünü yeniden değerlendirme fırsatı da elde edebiliriz.

Gemini vs Chatgpt-4

gemini vs gpt-4

Türk SEM Değerlendirmesi

Herhangi bir yapay zeka ve Google meraklısı bu Google Gemini haberini memnuniyetle karşılamalıdır. Sonuçta, sonunda OpenAI ile başa baş giden, konuşabilen bir yapay zeka teknolojisine sahip olacağız.

Ancak şimdilik tek yapmanız gereken, seçili birkaç geliştiricinin Google Gemini’de kendi yollarını bulmasını sağlamak için oturup beklemek. Google’ın deneysel özelliklerinden bazılarına Google Labs aracılığıyla hâlâ erişebilirsiniz . Aşağıdaki özellikleri denemek için tek yapmanız gereken bekleme listesine katılmak

 Project IDX
 Magic Compose
 Arama Üretken Deneyimi
 Duet AI
 MusicLM

Bard’a “Gemini mi iyi Bard mı?” Diye Sorduk

Gemini ve Bard, Google AI tarafından geliştirilen iki büyük dil modeli (LLM’ler) dir. Her iki model de metin üretebilir, dilleri çevirebilir, farklı türde yaratıcı içerikler yazabilir ve sorularınızı bilgilendirici bir şekilde cevaplayabilir. Ancak, bazı önemli farklılıklar da vardır.

Gemini, metin ve koddan oluşan bir veri kümesi üzerinde eğitilmiş bir LLM’dir. Bu, Gemini’nin daha yaratıcı ve ilgi çekici metinler üretmesini sağlar. Örneğin, Gemini, şiirler, hikayeler, kodlar, senaryolar, müzik parçaları, e-posta, mektuplar vb. gibi farklı yaratıcı metin formatları oluşturabilir.

Bard, metin ve gerçek dünyadan gelen bilgilerden oluşan bir veri kümesi üzerinde eğitilmiş bir LLM’dir. Bu, Bard’ın gerçek dünya hakkında daha doğru ve bilgilendirici bilgiler sağlayabilmesini sağlar. Örneğin, Bard, tarihsel olaylar, bilimsel konular veya güncel olaylar hakkında bilgi verebilir.

Genel olarak, Gemini, daha yaratıcı ve ilgi çekici metinler üretmek için daha iyidir. Bard ise, gerçek dünya hakkında daha doğru ve bilgilendirici bilgiler sağlamak için daha iyidir.

Bard’ın cevabı için tıklayın

Chat GPT-4 ‘e de sorduk aynı soruyu ama GPT-4’ün dünyadan haberi yok İkizler burcu ile Şair kavramlarını karşılaştırdı.

Google isim koyma konusunda daha özgün olmasını bekliyorum.

Related Posts
Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *