Bu hafta sizlerle Türkçe bir veri bulamayacağız Pogo-Sticking konusuna değineceğiz. Bir web sitesinin arama motorları üzerindeki görünürlüğünü derinden etkileyen mevzu. Bazıları için karanlık bir rüya Pogo-Stick
Peki, nedir bu Pogo-Sticking; arama motorları üzerinde yapılan sorgudan sonra geri dönüm başka bir siteye girmesidir. Yani ilk bağlandığı sitede istifade edemeyip, aramasına devam etme sürecidir.
Merhaba UX Önemi
Eğer bu sorun ile karşılaştıysanız arama motoru optimizasyon sayfamızda belirttiğimiz kriterlere uygun olmayan birşeyler sitenizde meydana geliyor olmalı. Öncelikle tüm yazdığımız kriterlere okuyun ve hangisi ile çeliştiğinizi bulmaya çalışın. Eğer bulamadıysanız muhtemelen kullanıcı deneyiminde bir sorun yaşıyorsunuz.
Tarayıcı Testi Yapın
Herşeyin yolunda olduğundan emin olmak için BrowserLing üzerinden sitenizi tüm tarayıcılarda nasıl göründüğünü test edin. Sitenizin tarayıcılarla ilgili sorunu varsa bu sorunları hızlı bir şekilde çözmeye çalışın.
Sayfa Yükleme Hızı
Sitenizin açılış süresi hızlı değilse veya çok yavaşsa kullanıcı sitenizin açılışını beklemeyecek ve geri dönüp bir başka siteden aradığı bilgi/hizmet/ürünü temin edecektir. Bu sebeple açılış hızınızı hız testi aracımızdan kontrol etmenizi 90 üstü almıyorsanız bir bilene danışmanızı tavsiye ederiz. WordPress sitelerde bu pagespeed sorununu çözdük.
Başarısız İçerik
İçeriğiniz ne kadar başarılı ve doğru? Bir içerik yazarıyla anlaştınız ve doğruluğunu kontrol etmediniz, sorun burada başlayabilir. İçeriğinizi gözden geçirin ve zamanla değişen doğrular olabileceğini bilin ve içeriğinizi güncelleyin
Zaman Etiketi
Her içeriğin bir güncelliği ve zamanı vardır. Blog sayfanızda yazdığınız içeriklerin doğruluğu değişmiş olabilir ve zamanla zaman etiketli bu içeriğiniz aramalarda gerileyebilir. Bir bilgi veriyor ve bunu insanlar okuyorsa zaman etiketinizin güncel olduğuna emin olsun.
Sayfalar yapıtaşlarıdır ve zaman etiketi barındırmaz. Bu sebeple “Page” mantığındaki içerikleriniz zaman yüzünden kaybolmaz. Eğer aramalarda kaybolduysa başka bir sorun olmuş olabilir.
Yapay Zeka Sorunu
Google, kaliteli içeriğin ödüllendirilmesi konusunda bu konuda sorun olmadığını belirtse de aslında (bu cümlem 2023 damgalı ve zamanla değişebilir) yapay zekalar bir çok hata yapıyor. Yapay zekaların bu yazdığı içerikleri gözden geçirmeli ve hatalı kısımları düzeltmelisiniz. İyi ihtimalle Yapay zeka içeriklerini %80‘inin doğru olduğunu belirtsek yanlış bir oran olmayacaktır.
Göreceli Dediğimiz Web Tasarım Yapınız
Bundan yıllar önce 2010 yılı civarı web tasarım çalışmaları göreceliydi. Fakat; artık göreceli değil. İyi kurgulanmış ve doğru yapılandırılmış arayüz çok önemli. İyi bir SEO Uzmanı göreceli dediğimiz tasarım konusuna da artık müdahil olmak zorunda. Çünkü; karmaşık bir tasarım dili, ziyaretçinin aradığı içeriğe ulaşmasını zorlaştırabilir. Bu da Poco-Sticking‘i meydana getirebilir.
Çözüm
Elinizden gelen en iyi siteyi inşaa etmek istediğinizi biliyorum, bunu diğer insanlardan da duyun. Sitenizi en çok kullanan kullanıcılarınıza anket yapın ve fikirlerini alın. Ofisinizden biraz dışarı çıkın “gelmek istediğiniz kelime öbeği” ile siteye bağlandığını farzeden kullanıcının yaşadığı deneyimi öğrenin.
Geliştirmek size kalıyor.