Alt Text (Alt Metin) Nedir? Image SEO’nun Altın Kuralı Alt Metnin Doğru Kullanımı Nasıl?

Alt Text (Alt Metin) Nedir? Image SEO’nun Altın Kuralı Alt Metnin Doğru Kullanımı Nasıl?

HTML’de, <img> bir resmi veya fotoğrafı web sayfanıza yerleştirmek için kullandığımız kod etiketidir.

Bu <img> etiketin iki gerekli niteliği vardır: src görüntüye giden yolu belirtmek ve alt görüntü için alternatif bir metin belirtmek için kullanılır. Nitelik alt, herhangi bir nedenden dolayı (belki yanlış görüntü yolu) görüntünün görüntülenmemesi durumunda ilgili görseli tanımlamak için kullanılmaktadır.

<img src="/ornek-resim.jpg" alt="Resmi tanımlayan açıklama kısmının geleceği yer">

alt Etikette öznitelik zorunlu olmasına rağmen birçok kişi bunu boş bırakmayı veya görüntüyle ilişkili olmayan bir metin yazmayı tercih ediyor.

İlgili Araç : Web sayfanızdaki görselleri şimdi SEO aracımız ile kontrol edebilirsiniz. 10 farklı kritere göre analiz gerçekleştirerek Alt Text Checker aracımızla en doğru tavsiyeleri alın. SEO uzmanlarımızın kullandığı Alt Text Checker aracını şimdi ücretsiz kullanabilirsiniz.

Çoğu web tasarımcı alt metnin ne kadar yararlı olduğunu bilmediği için ona çok az dikkat eder veya hiç dikkat etmez ve çoğu web tasarım veya seo eğitimlerinde de önemini vurgulamakta başarısız olunur.

Bu Türk SEM makalemizde alt metnin ne anlama geldiğini, ne işe yaradığını ve web sayfanıza bir resim eklerken ne kadar yararlı olduğunu sizlere anlatacağız. Ayrıca resimleriniz için alt metin yazarken dikkate alınması gereken birkaç noktayı vurgulayacağız.

İçeriğimizi kısa tuttuk, tam olarak doğru kullanımlarını anlamanızı sağlayacağız.

Alt Text Nedir?

Alt Text Türkçesi : Alt Metin

Alternatif veya alt metin, alt niteliği olarak da adlandırılır. Bir resmi doğru bir şekilde tanımlayan özlü, açıklayıcı bir metindir.

Varsayılan olarak tarayıcıda bir web sayfasını görüntülediğinizde bu metin gösterilmez. Yine de, bir resmi herhangi bir nedenle ziyaretçiniz görüntüleyemediği bir durumda, alt metin görünür hale gelir. Bu metin, okuyucuya veya kullanıcıya resmin ne hakkında olduğu ve hangi materyalleri barındırdığı konusunda bir fikir verecek kadar bilgilendirici ve açıklayıcı olmalıdır.

Örneğin, şöyle bir görseliniz varsa:

Arka planda Hasandağı manzarası olan Helvadere göleti

Dağ veya Göl gibi genel bir ifade vermek yerine tam açıklayıcı olmaya çalışmalısınız. Doğru kullanım; “Arka planda Hasandağı manzarası olan Helvadere gölü”

<img src="/imgs/hasandagi.jpg" alt="Arka planda Hasandağı manzarası olan Helvadere gölü">

Resim Alt Metni Neden Önemlidir?

Alt niteliğinin <img> etiket içine neden eklememiz gerektiği konusuna değinelim.

Ancak görsellerinize yalnızca basit alternatif metin eklemeyi değil, aynı zamanda açıklayıcı ve bilgilendirici alternatif metinler eklemeyi de düşünmeniz için birkaç neden daha var:

  1. Bağlantı sorunlarınız olduğunda veya görüntünüzün yolu yanlış eklendiğinde, görüntünüz web sayfanıza yüklenemeyebilir. Bu durumda, alt metin değeri görüntünün yerine gösterilerek ziyaretçilerinizi bilgilendirir.
  2. Alt Text, arama motorlarının web sayfanızın SEO‘sunu iyileştirmek için kullanabileceği bir görselin açıklanmasını sağlar. Arama motorlarına web sayfanızı SERP‘lerde daha yüksek sıralar için daha iyi bilgiler verir, yani uygun bir alt metne sahip olmak web sayfanızın daha üst sıralarda yer almasına yardımcı olur.
  3. Ekran okuyucu kullanan görme engelli kullanıcılar, görüntünün açıklamasını dinleyebilirler. Ekranı göremeyen kişiler için erişilebilirliği artırmanın ziyaretçinizin sitenizde tam istifade etmesini sağlayacaktır.
  4. Resminizi başka bir sayfaya veya belgeye bağlamak istediğiniz zamanlarda resim yüklenemediği koşullarda bağlantı metni olarak alt metni kullanılır.

İyi Alternatif Metin Yazmak İçin İpuçları

Ünlü bir söz vardır: “Yapmaya değer her şey, iyi yapmaya değerdir.” Aynısı temel olarak alternatif metninizi yazarken de geçerlidir – kötü, alakasız veya anlamsız alternatif metin yazmaktansa alternatif metin yazmamak daha iyi olduğunu belirtebiliriz.

Alternatif metninizi yazarken aklınızda bulundurmanız gereken birkaç ipucu:

Resmi doğru bir şekilde tanımlayın

Alt Text (Alt Metin) yazmanın temel amacı ilgili görselin yerine geçebilmesidir.

Alt metnin amacına hizmet edebilmesi için görseli açıklayıcı ve doğru bir şekilde tanımlama yapması gerekir.

Yararlı bir ipucu : bir resmi göremeyen bir kullanıcıya o resmi tanımladığınızı düşünerek Alt Text içeriğini oluşturun.

Kısa tut

Bu noktada bu alt metinlerin bir paragraf biçiminde olacağını düşünmeye başlayabilirsiniz – ancak doğru kullanım değildir. Çoğu durumda görsellerimizi 6-7 kelimeyle açıklamanın ve tanımlamanın en iyi yolunu her zaman aramalıyız.

Ekran okuyucuların alt metni yaklaşık 125 karakterde kesebileceğini her zaman aklınızda tutun, bu nedenle bu sınıra uymak en iyisidir. Yine de her zaman tek bir kelimeyi alt metin olarak kullanmaktan kaçınmalısınız.

Helvadere Parkından Helvadere Gölü ve Hasandağı Manzarası

Örnek Kullanım : Helvadere Parkından Helvadere Gölü ve Hasandağı Manzarası

55 karakterlik bir kullanımla resmi tam olarak tanımladık. 125 karaktere kadar limitimiz olduğunu varsaysakta çoğunlukla 60 -70 karakterle tanımlamayı gerçekleştirebiliyoruz.

Anahtar kelimeleri kullanın ancak anahtar kelime doldurmaktan kaçının

Bir görseli tarif ederken anahtar kelime seçimimiz en önemli önceliğiniz olması normaldir. Fakat; ilgili imajı anahtar kelimelerle doldurmak doğru değildir.

Anahtar kelimelerinizin alt metninizde olması web sayfanızın arama motorlarında daha üst sıralarda yer almasına yardımcı olsa da, arama motorlarının yardımcı olmayan veya kötü alt metinlerin sorun meydana getireceğini unutmayın.

Hatalı Kullanım : Hasandağı, Helvadere, Aksaray, Türkiye, Dağ, Park, Göl Fotoğrafı

Bu madde yalnızca web sayfanızın saygınlığını güçlendiren önemli görselleri kullanmanız ve bunları tanımlamak için yalnızca en önemli anahtar kelimeleri kullanmanız gerektiği anlamına gelir.

Kendini tekrarlama

Tekrarlardan kesinlikle kaçının. Web sayfanızın başlığını veya başlığını neden alt metin olarak kullanıyorsunuz ki? Tekrarlanan altyazılardan veya web içeriklerindense boş bırakmak genellikle daha iyidir.

En iyi tavsiyemiz ise bu konuda bir görseli iyi tanımlayamadığınızda, rastgele bir metin eklemektense alternatif metni boş bırakmanız veya tekrar eden alternatif metin olarak resim açıklamalarını kullanmanızdır.

Resim Başlıkları ve Alt Metin

Resim açıklamaları ile alternatif metni karıştırmak veya alternatif metninizdeki içeriği resim açıklaması olarak tekrarlamak kolaydır.

Açıklamalar, kullanıcıların çevredeki metinle ilişki kurmasına yardımcı olmak için görüntüleri tanımlarken, alternatif metin, bir görüntüdeki bilgileri açıklar veya ekran okuyucu kullanıcıları için bir görüntüyü tanımlar.

Açıklamalar görselin gösterdiğiyle birebir aynı olmak zorunda değildir; görselin yerleştirildiği metin veya içerikle nasıl ilişkili olduğunu açıklar.

‘Resim’ veya ‘fotoğraf’ kelimelerini eklemeyin

alt niteliği image etiketinde kullandığınızda bu da arama motorlarının bunun bir imaj olduğunu bileceği anlamına gelir, bu nedenle alt metin yazarken imaj, resim veya fotoğraf kelimelerini kullanmaya gerek yoktur.

Ancak, insanların bağlamı veya ne tür bir resim veya fotoğraf olduğunu anlamalarına yardımcı olmak iyidir. Örneğin, headshot, çizim, ekran görüntüsü, grafik ve daha fazlasını söyleyebilirsiniz.

Yapay Zeka ile Alt Text Kullanımı

  • Rankmath SEO eklentisi, bütünleşik olarak yapay zeka ile fotoğrafları tanımlıyor.
  • Alt Text AI, herhangi bir işlet yapmadan yüklediğiniz her fotoğrafa otomatik olarak yapay zeka destekli içerik oluşturur. Bir kaç projemde kullandım oldukça işlevsel olduğunu belirtebilirim.

Özetleme

Bu Türk SEM makalemizde Türkçe yeteri kadar kaynak olmayan Alt Text konusunu inceledik ve bir de sizler için Alt Text Aracı yayınladık. Buraya kadar okuduysanız alt metnin ne anlama geldiğini ve neden önemli olduğunu öğrendiniz. Ayrıca, web sayfanıza resim eklerken nasıl kullanılacağına dair bazı önemli ipuçları da biliyorsunuz.

Son olarak, logonuz, düğme olarak kullanılan resimler ve daha pek çok şey dahil olmak üzere sitenizde kullandığınız tüm imajlere her zaman alternatif metin eklemeniz gerektiğini ve bunu neden yaptığınızı bilmeniz gerektiğini unutmamalısınız.

Ancak web sayfalarınızı süslemek ve bilgi aktarmaktan ziyade öncelikli amacı bu olan site tasarımının bir parçası olan görsellerin alt text gerektirmediğini de unutmayın.

Okuduğunuz için teşekkürler, sizlere SEO konusunda ücretsiz şekilde çok değerli bilgiler aktarıyoruz. Makalelerimizi takip ederek kendinizi geliştirebilir ve SEO uzmanlarımızın kullandığı araçları ücretsiz kullanabilirsiniz.

Related Posts
1 Comment
Ayşe SEO Manager

Muhteşem bir kaynak içerik ve test aracı olmuş çok beğendim elinize sağlık

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *