DMOZ Nedir? ODP Felsefesi Hakkında

DMOZ Nedir? ODP Felsefesi Hakkında

Open Directory Project, Türkçesiyle Açık Dizin Projesi insan emeğiyle oluşturulmuş en büyük dizin projesidir. Sayılarla ODP’ye baktığımızda 4,056,658 site, 90,355 editör ve 1,024,707 kategori mevcuttur. Bu rakam her gün çok ciddi derecede artmaktadır. Netcraft bilgilerine göre 166 milyar web sayfası mevcut. Küçük bir oranlama yaparsak %0.0024 ‘ü ODP içerisinde listelendiğine ulaşabiliriz. ODP editörlerinden birisi olarak henüz uzun bir yolumuz olduğunu söylemem gerekli. Çok ciddi derecede incelenmeyi bekleyen site kayıtlarda mevcut.

İnternet sitelerinin %0.0024’ü ODP’de listelenmektedir.

Kısaca DMOZ Nedir

İnsanların, makineden daha kaliteli siteyi anlayabileceği felsefesiyle ortaya çıkan ve Mozilla Vakfı tarafından kurulan DMOZ.Org, bugünlerde AOL bünyesinde yer alıyor. Kategoriler içerisinde listelenen siteler, içerik ve tasarım olarak editörler tarafından yönergeler dahilinde incelenir. İnceleme sonucunda editör sitenin kaliteli olduğunu düşündüyse ODP içerisinde listeler. Bu süreç bir web sayfasının geleceği için ciddi önem sarf etmektedir.

dmoz

Kendi Web Geliştirme sürecimiz için düşündüğümüzde SEO’nun yarısı DMOZ’a eklenmek olduğunu belirtebiliriz. Elbette herşeyiyle kaliteli bir proje ortaya çıkarttıysak, içeriğimiz orjinal ve sektöre yeni bir yaklaşım getirdiysek DMOZ’a listelenmesi kadar doğal bir durumda olmayacaktır. SEO hakkında bilginiz yoksa SEO Nedir makalemizi inceleyebilirsiniz.

DMOZ bünyesinde listelenen bir site;

AOL – Ask – Bing – Blekko – DuckDuckGo – Gigablast – Google – ixquick – Yahoo – Yandex – Yippy

Gibi dünyaca ünlü ve en çok kullanılan arama motorlarında konum elde etmesine yardımcı olur. Yani; dünya arama motorlarının %99.9 ‘u ODP verilerinden istifade eder. İncelemelere başlama noktası olarak kullanır ve ODP’de ekli olan sitelere yaklaşımı ise elbette ekli olmayanlara göre farklıdır.

Bir sitenin DMOZ.Org üzerinde listelenmesi elbette büyük bir ayrıcalıktır. Çünkü; ODP dünya üzerinde başta arama motorları olmak üzere tüm gelişmiş İnternet platformlarında saygınlığı üst derecedir. Henüz yerine daha kullanışlı bir çalışma gelmediği veya gelemediği için DMOZ.Org dünya İnternet’ine yön verir.

Firmanız Mutlaka Yer Almalıdır

Eğer firmanıza ait web sayfasının özgün içeriklerle bezeli, hoş ve işlevsel bir tasarımı olduğunu düşünüyorsanız mutlaka ODP’ye “site önerisinde” bulunun. Hatta kendi alanınızda yetişmiş bilgiye sahip olduğunu düşünüyorsanız “Editörlük Başvurusunda” da bulunabilirsiniz. 2005 yılından bu yana bir parçası olduğum ODP, gelişim sürecimde ki faydasının üst seviyede olduğunu belirtebilirim. Hemde her daim Türkçe İnternet’i yöneten kişilerle ayna platformda yer almak ayrı bir keyif.

Sitenizi önermek için Dmoz Türkçe kategorisinden başlayarak kendi sitenizle alakalı kategorinizi bulun. Sağ üst kısımda yer alan “Site Öner” bağlantısını kullanarak sitenizi öneriniz.

Related Posts
1 Comment
akif saygi

Sizin editorluk hangi kategorilerde acaba?

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *