App Store Optimizasyonu (ASO)

App Store Optimizasyonu (ASO)

Mobil uygulama geliştirmek zahmetli olsa da macera dolu bir yolculuktur. Peki bu kadar zahmetin sonunda potansiyel kullanıcılar tarafından uygulamanız keşfedilmezse? Mağazalarda sayısız uygulama bulunduğundan sadece harika bir ürünü çevrimiçi olarak sunmak yeterli değildir.

Kullanıcıların %60’ından fazlasının uygun uygulamaları bulmak için mağaza arama işlevlerini kullandığını biliyor muydunuz? Yalnızca uygulamanız en üstteyse, yani en üst uygulama sıralamasındaysa yüksek indirme sayıları elde edebiliyorsunuz. Neyse ki bu sayfayı keşfettiniz ve şu an bu içeriği okuyorsunuz. Size bu yazımızda uygulama mağazalarında dönüşüm optimizasyonu için etkili yöntemi: App Store Optimizasyonu (ASO) çalışmasını anlatacağız. Meslekten olmayanların tabiriyle buna App Store SEO da denir.

ASO Nedir?

App Store Optimizasyonu (ASO), bir uygulamanın uygulama mağazalarındaki görünürlüğünü iyileştirme çalışmalarına verilen genel bir tabirdir. Uygulama mağazaları her uygulamayı çeşitli faktörlere göre sıralamaktadır. En uygun anahtar kelimeleri, faydalı görselleri ve uygulama açıklamasını başarılı bir şekilde kullanarak aramalarda daha üst sıralarda yer alarak daha fazla indirme sağlayabilirsiniz.

Türk SEM olarak size 6 altın tavsiyemiz:

  • Hedef grubunuzu odakta tutun
  • Mükemmel (doğru) anahtar kelime optimizasyonunu gerçekleştirin
  • Açıklamaları iyi düşünülmüş bir stratejiyle uygulayın
  • Resim ve videoları en doğru ve başarılı şekilde kullanın
  • Dil çevirileriyle dünya çapında kullanıcılara ulaşın
  • Kullanıcı yorumlarını toplayın

ASO Nasıl Yapılır?

1. Odaktaki hedef grup

Tıpkı arama motoru optimizasyonunda (SEO) olduğu gibi uygulama sıralamasını iyileştirerek hedeflenen bir artış elde etmenin birçok yolu vardır. Ancak her zaman önce kullanıcıları ardından arama motorları için dönüşüm oranı optimizasyonunu düşünmeliyiz. Bu ilke Türk SEM olarak temel ilkelerimizin başında gelmektedir.

Uygulamanız hedef grubunuza faydalı olacak ve hedef grubunuza gerçek katma değer sunacak şekilde tasarlayın. Çok sayıda uygulama arasından uygulamanızın ilgili mağazada neden doğru seçim olduğunu ilk önce kendinize sormalısınız. ASO‘nun gerçekten çalışabilmesinin temelleri bu adıma bağlıdır.

2. Anahtar kelime optimizasyonu

Rakiplerinizin uygulamalarına bakın ve hangi anahtar kelimelerin uygulamanız ve hedef grubunuzla eşleştiğini keşfedin. Doğru anahtar kelimelere sahip akılda kalıcı bir başlık harikalar yaratabilir. Örnek: “Süper Duvar kağıdı – Akıllı telefonlar ve tabletler için ücretsiz animasyonlu duvar kağıdı.” Ancak dikkatli olun: Başlığı anahtar kelimelerle aşırı yüklemeyin, bunun yerine kaliteye odaklanın.

3. İyi düşünülmüş bir stratejiyle açıklama

Uygulama açıklaması yalnızca uygulama sıralamasını değil aynı zamanda indirme kararını da doğrudan etkilemektedir. Kalplere doğrudan hitap eden ve uygulamanızın benzersiz özelliklerini ortaya çıkartan bir açıklama yazın. Şunu unutmayın: Güçlü bir harekete geçirici mesaj büyük fark yaratabilir.

Bir uygulama yayıncısı olarak metnin doğal görünmemesine neden olacak ifadelerden kaçınacak şekilde anahtar kelimelerinizi eklemeyede çalışın.

Son olarak App Store girişiniz birden fazla dil seçilmesi ASO sürecinizi de etkiler: Yayınlarken her zaman hedef grubunuzun ilgili diline veya App Store konumuna odaklanın.

İlgili dilde uygulamanızı eklerken App Store üzerinde bunu tercüme etmeniz yeterli olmayabilir. İlgili indiren kişiye ilgili dilde uygulamanızı açmak size + puan kazandıracaktır.

4. Resimler ve videolar: uygulama başarısının anahtarı

Çekici bir simge, uygulama sembolü veya uygulama logosu indirilme sayılarında fark yaratabilir. Ayrıca videolar ve uygulama ekran görüntüleri de sayıyı pozitif etkilemektedir. Uygulamanız hakkında kullanıcılara harika bir fikir verir : bu da uygulamalarını indirmelerini sağlayabilir.

5. Çeviri yoluyla dünya çapında puan alın

Uluslararası düzeyde sıralama almak istiyorsanız dile özel App Store Optimizasyonu (ASO) şarttır. Mükemmel çeviriler sağlayın ve diğer ülkelerde hangi anahtar kelimelerin talep edildiğini araştırıp ona yönelik açıklamaları sağlayın.

6. Kullanıcı yorumlarını toplayın

Geldik ASO’nun temel 6 adımı son kısmına, o da yorumlardır. Yorumlar kalitenin gerçek bir göstergesidir. Uygulamanızın kalitesine dikkat edin ve kullanıcıları geri bildirim vermeye teşvik edin. Özellikle 5’te5 verecek olanları! Burada ortalama olarak elde edeceğiniz puan projeniz için hayati önem taşır.

  • 4 – 5 arası gayet iyi
  • 3 – 4 arası ise normal
  • 2 – 3 arası vasat

Bu App Store Optimizasyon (ASO) püf noktalarının 6 maddesini okudunuz ve bu maddelerin yapımının çok zor olmadığını keşfetmişsinizdir. İşin temelinde şefin gizli tarifinde çokta enteresan bir şey yok. Sadece biraz sevgi biraz da insanlar ne istiyor düşüncesi hepsi bu kadar. Bu 6 maddeye dikkat ederek uygulamanızı çok daha yüksek kitlelere ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

Uygulamanızın yukarıda belirtilen olası optimizasyon adımlarını uyguladığınızda yeni indirmeler kazanacak ve daha fazla kişiye ulaşacaksınız.

Joker İpucu

Dış İnternet’te uygulamanızı tanıtmak diğer mobil uygulama mağazalarına eklemek ulaştığınız kitleyi oldukça fazla artırabilir. Dış İnternet’te ki tanıtımlar yeni kişilere ulaşmanızı sağlayacağı gibi App Store ve Google Play Store üzerindeki uygulama adınızın aratılma miktarlarını da iyileştirebilir.

SONUÇ – UYGULAMA SIRALAMASINI OPTİMİZE EDİN

Başarılı bir uygulamaya giden yolunuz !

Uygulama mağazası optimizasyonu; uygulama sıralamasını iyileştirerek daha fazla görünürlük ve indirme elde etmek için faydalıdır. Ancak gerçek başarı burada bahsettiğimiz 6 yöntemle değil, aynı zamanda uygulamanızın sürekli bakımının yapılmasında ve geliştirilmesinde de yatmaktadır.

Related Posts
Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *