Bu konuda bir çok makalenin İnternet üzerinden ulaşabiliyorsunuz. Fakat önemli bir kısmının yanlışlar içeren konular barındırdığını belirtebilirim. En kabul edilebilir noktanın birinci elden Google tarafından yazılan “SEO Nedir ve Ne İş Yapar” konulu makalesi olarak durmaktadır. Kendilerinin bu konuda ki yazıları https://support.google.com/webmasters/answer/35291?hl=tr bu bağlantıda bulunmaktadır. Biz Google tarafından belirtilmeyen bazı hususlara değineceğiz. Tam olarak SEO seçiminde çok eleyici bir iklimde bulunmanız gerektiğini belirtilmemiş.
Türk SEM bilgilendirici SEO Sayfamız yayına girmiştir.
Google’nin SEO hakkındaki konusunun öncelikle okumanızı ardından buraya gelerek makaleyi tamamlamanızı tavsiye ederiz.
SEO Uzmanı Sitenizi ve Firmanıza Zarar Verebilir Mi?
Bu husus Google tarafından belirtilen açıklayıcı metinde yeterince belirtilmemiş gibi duruyor. Yetişkin tecrübe ve profesyonel duruşa sahip olmayan SEO Uzmanları tarafından yapılan çalışmalar, firmalara ait web sayfalarında çok ciddi sıkıntılar oluşturmaktadır. Bu sıkıntıların en başında sitenin onlarca farklı filtreden birisine maruz kalması olarak niteleyebiliriz.
Bu hususta daha önce bir SEO Uzmanı ile çalışıp, bize gelen firmaların filtrede olan siteler üzerine pek bir şey yapmamız mümkün olmuyor. Biz çalışacağımız seçkin firmalar arasından seçim yaparken yeterli derecede sonuç alacağımız firma web sayfalarını seçmekteyiz.
Site İçi SEO Yapılanması Konusunda
Bu husus SEO çalışmasının temelidir. Arama motorları örümcekleri insanlar gibi siteyi görememektedir. Güzel görünen, işlevsel bir site yaparsınız fakat örümcekler tarafından anlaşılmıyor olabilir. Örneğin; sitenin çok fazla flash teknolojisi içerisinde boğulması gibi. Bu durumun diğer boyutu örümceğin güzel gördüğü fakat; ziyaretçiler tarafından beğenilmeyen bir web sayfası da sıkıntılıdır. İşte tam olarak SEO’nun bu iki denklem üzerinde hareket etmesi gerekir.
Bu konuda yanlış SEO stratejisi izleyen SEO Uzmanı direk olarak site içi durumlara değil site dışından yanlış SEO yöntemleri izler. Genelde site dışarısına odaklanır. Bu durumun sizin için sıkıntılı durumlar oluşturacağını bilmelisiniz.
İyi Bir SEO Ortak Akla Güvenmelidir
Site içi tasarım, işlevsellik ve yazılım konusunda bizler farklı farklı yapıda ki deneklerimize sitenizden ürün almasını istemekte ve hizmet sonrası için anketler düzenlemekteyiz. Sitenin tasarım ve işlevselliği ile ilgili raporları sunmaktayız.
Matematik İle Açıklanabilir
Google’nin kendi yazılarında belirttiği gibi GoogleBot, güçlü algoritmaya sahip bir yazılımdır. Google tarafından açıklanmayan kriteleri alır, yorumlar ve sonuç olarak bir listeleme sunar. Milyarlarca web sayfasını veri tabanına kayıt eden, yorumlayan ve sıralayan bu sistem belli olmayan; belirli bir stratejiye sahiptir. İnsanlar tarafından kullanılan, güvenilen ve sevilen bir web sayfası algoritma tarafından da sevilecektir. Temel olarak SEO’nun da “beğenilme” çevresinde hareket etmelidir.
Elbette matematikte 2 + 2 = 4 iken bu GoogleBot açısından da 4 eder. Fakat SEO’nun yanlış stratejilerinde 2 + 25 = 1 edebilir. Bu durum yanlış strateji açıklayan en güzel örnektir. SEO açısından çok çalışmak iyi çalışmak anlamına gelmez. Doğru çalışmak iyi çalışmak anlamına gelecektir demek doğru olacaktır.
Google Editör İncelemeleri, Algoritmaya Manuel Müdahale
Anlaştığınız SEO stratejileri sonucunda web sayfanıza verim getirmiş olabilir. Site dışı yapılacak yanlış modeller ilerleme sağlamış görünebilir. Fakat; Google 6 yıl gibi uzun bir süredir algoritmasına insan müdahelesi sistemi eklemiştir. Fakat Google yinede “otomatik sistemler” yazmayı ve bunu algoritmasına eklemeyi sever. Bir süre Google çeşitli yanlış seo modellerine müdahale etmese de sisteme eklediği ek algoritmalar yanlış model izleyen siteleri bulup, arama dışı bırakabilmektedir. Bu tarz durumlarla baş başa kalmamanız için SEM içerisinde profesyonel SEO danışmanlarından hizmet almalısınız. SEO’nun işindeki profesyonellik her daim çalıştığı kuruma kazanç sağlayacaktır.
Mobil Kullanıcılar İçin Ayrı Bot ve Algoritmalar
Mobil kullanıcılar için Google, GoogleBot değil GoogleBot-Mobile ile incelemekte ve indexlemektedir. Site incelemelerinde normal mantıkta düşünmemektedir. Bu konuda da Mobil site için “site içi seo çalışması” yapılması gerekir.
Bu hususun ne kadar önemli olduğunu Google kendi yönergelerinde belirtmiş. İlgili yönergeye ulaşmak için “Başlangıç Rehberi (PDF Formatında)” bağlantısını takip edebilirsiniz.
Mobil kullanıcıyı hesaplanmaması SEO adımları için zararlıdır. Çünkü; cep telefonundan siteyi açan kullanıcı siteden faydanamayıp hemen kapattığı taktirde Google’nin veri alma servisleri (Chrome, Firefox, Analist veya Toolbarlar) bilgiyi Google’ye göndermektedir. Google yorumlamada site içeriğinin faydası olduğunu düşünebilir. Mobil kullanıcısının beklentisi ile masaüstü bilgisayar kullanıcısının beklentileri bir birinden farklıdır ve bu farklar firmamız tarafından bilinir. Bu konununda yeterli bir çalışma gerektiren dereceye sahip olduğu Web Yayıncıları tarafından bilinmesi gereklidir. Bu konuda Türk Sem olarak tecrübelerimizi iş ortaklarımızla paylaşmaktayız. Detaylar için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Aklınızdaki projeleri bizimle özgür ve güven ortamı içerisinde rahatlıkla paylaşa bileceğinize emin olabilirsiniz. Mobil kullanıcıların gelecek yıllarda masaüstünü kullanıcılarını geçeceğini tahmin etmek ise çok zor değildir. Sadece SEO için değil firmanızı geleceğe güvenle taşımak için gerekli bir unsurdur.
Site Dışı Durumlarının SEO Etkisi
Arama motorlarının hepsi bu konuda bir açıklamayı doğru bulmaz. Fakat küçük bir mantıkta düşünüldüğünde; Facebook ve Twitter gibi sosyal ağlarda sık sık bahsi geçen sayfalar kullanıcılar için ziyaret edilmesi tavsiyesi içerir. Sosyal Medya dışı olarak, sokakta geçen bir sohbetin, TV’de geçen bir reklamın veya derste öğretmenin bahsettiği bir konuda site adının geçmesi durumları tamamen SEO’ya katkı içerir. Doğru hamleler ile tüm reklam modelleri SEO ile bütünleşik olursa fayda sağlayacaktır. SEO Uzmanının tam olarak burada profesyonel olup olmadığı ortaya çıkmaktadır. Site dışı hamleler hatayı çok fazla kabul eden durumlarda değildir.
TrustRank ve PageRank Etkisi
TrustRank mantığı GoogleBot yani örümceğin işini kolaylaştırmak için ortaya atılmış ve sisteme sonradan entegre edilmiştir. Editörler tarafından bir siteye 100 derece güven verilir. Güven derecesi 100 olan siteden başlayarak diğer siteler geçişlere göre siteler TrustRank değeri alırlar. PageRank, Google’nin temel listeleme mantığını oluşturan kavramlardan birisidir. Her indexlediği sayfa için 10 üzerinden bir puan verir ve bu puan listelemede önemli kriterlerden birisidir.
TrustRank ve PageRank kavramlarını SEO için doğru hamlelerle, doğru stratejik yol haritası ve doğru şekilde reklam modelleriyle entegreli uygulamak gerekir.
Adwords Reklamlarının Google Search’e Etkisi Var Mı?
Bu konuda Google kendi politikasını açık bir şekilde açıklıyor. Adwords ile SEO’nun bir birini etkilemediğinden bahsetmektedirler. Aynı zamanda Search kısmına her hangi bir şekilde ücretle müdahale etme durumu söz konusu olmadığını belirtirler.
hakan
Adwods ile seonun ayri oldugunu dusunmek zor gibi..
seo plugin
Hello Web Admin, I noticed that your On-Page SEO is is missing a few factors, for one you do not use all three H tags in your post, also I notice that you are not using bold or italics properly in your SEO optimization. On-Page SEO means more now than ever since the new Google update: Panda. No longer are backlinks and simply pinging or sending out a RSS feed the key to getting Google PageRank or Alexa Rankings, You now NEED On-Page SEO. So what is good On-Page SEO?First your keyword must appear in the title.Then it must appear in the URL.You have to optimize your keyword and make sure that it has a nice keyword density of 3-5% in your article with relevant LSI (Latent Semantic Indexing). Then you should spread all H1,H2,H3 tags in your article.Your Keyword should appear in your first paragraph and in the last sentence of the page. You should have relevant usage of Bold and italics of your keyword.There should be one internal link to a page on your blog and you should have one image with an alt tag that has your keyword….wait there’s even more Now what if i told you there was a simple WordPress plugin that does all the On-Page SEO, and automatically for you? That’s right AUTOMATICALLY, just watch this 4minute video for more information at.
keskin
Guzel tespitler var. Katiliyorum coguna fakat seo nedir sorusuna tam olarak demektir cevabi politik duruyor
Tahir Dinç
Teşekkür ederiz. 2023 güncel SEO Nedir içeriği için turksem.com/seo sayfasına göz atabilirsiniz.
meselem
Muhtesem yazi cok dogru varsayimlar var..